WOONZORGCENTRUM BOLZANO

Woonzorg Centrum, Bolzano (IT) is het afstudeerproject van Gwen Verlinden. Het ontwerp werd meermaals gepubliceerd en genomineerd voor prijzen. In 2015 werd de maquette tentoongesteld in de Budafabriek ter gelegenheid van de week van het ontwerpen.

De vraag was een woonzorgcentrum te ontwerpen voor een site in Bolzano waar momenteel een wijnerij met magazijnen en kantoren gesitueerd was.

Het ontwerp behelst enerzijds een extensieve, stedenbouwkundige oefening waarbij het niveau van de wijk mee wordt ingezet om een positieve kruisbestuiving te realiseren tussen bouwproject en omgeving. Naast het woonzorgcentrum worden andere functies op de site geïntroduceerd om sociale segregatie en isolatie te vermijden. Zo wordt ervoor gekozen om het oude deel van de wijnerij te behouden en de kelders in te richten als warmwaterbaden die zowel fungeren als warmtebuffer, als sociale katalysator tussen de bewoners van het zorgcentrum en de publieke bezoekers. Om ontmoetingen verder te faciliteren worden programma’s zoals een bakkerij, kapper, krantenwinkel, kinderdagverblijf en café geïntegreerd in het ontwerp.

Anderzijds vertrekt het ontwerp ook vanuit een energetisch vraagstuk. Door het woonzorgcentrum op te delen in twee delen, de massieve sokkel onderaan en de efemere dakserres, kan het gebouw gebruik maken van passieve koeling en verwarming. De sokkel slaat warmte op die wordt opgewekt door de zon in de serres. Door strategisch geplaatste binnentuinen met watervlakken ontstaat passieve nachtventilatie die koelt in de zomer en verwarmt in de winter. Bovendien is het fijn vertoeven in de binnentuinen en laat het de bewoners de keuze zich te vestigen aan de rustige, private buitenruimte, of de minder introverte straatzijde.

Op de schaal van de kamer gaat het ontwerp uit van een zo groot mogelijke flexibiliteit. De bewoners kunnen hun kamer in verschillende fase al dan niet openstellen voor de gemeenschappelijke gang en zo hun leefruimte uitbreiden of inbreiden naar een meer publieke of private sfeer.

Toekenningen en publicaties
2015 – We Are The Next Generation, nominatie masterproef
2015 – Week Van Het Ontwerpen, Budafabriek, Kortrijk, tentoonstelling maquettes masterproef
2015 – TURRIS BABEL Zeitschrift, Architekturstiftung Südtirol, Zuid Tirol, publicatie masterproef